Меню сайту
Наше опитування
Статистика
Онлайн всього: 1 Гостей: 1 Користувачів: 0 ...
![]() Зворотній зв'язок
|
ВуглеводиЗагальна формула вуглеводів: Cn(H2O)m, однак це не означає, що вуглеводи складаються з вугілля та окремих молекул води. Ця формула відображає лише співвідношення атомів Карбону, Гідрогену та Оксигену в молекулах вуглеводів. І, власне, саме такому співвідношенню цей клас речовин зобов’язаний своєю назвою — (вугле)(води). Глюкоза Глюкоза належить до альдегідоспиртів, тобто до складу її молекули входять два типи функціональних груп: альдегідна та спиртова (гідроксильна група). Хімічні властивості глюкози 1. Комплексоутворення з купрум (ІІ) гідроксидом. Оскільки глюкоза є багатоатомним спиртом, вона проявляє якісну реакцію на багатоатомні спирти: взаємодія зі свіжоосадженим купрум (ІІ) гідроксидом. Як і у випадку із гліцеролом, при цьому утворюється складна комплексна сполука. 2. Утворення естерів. Як і всі спирти, глюкоза може вступати в реакцію естерифікації з кислотами. Причому як з органічними, так і з неорганічними. На практиці часто використовують п’яти оцтовий естер із глюкозою, реакцію утворення якого можна записати так: ![]() 3. Відновлення глюкози з утворенням шестиатомного спирту — сорбіту: 4. Окиснення глюкози купрум (ІІ) гідроксидом або аміачним розчином аргентум гідроксиду: ![]() При цьому глюкоза (альдегідоспирт) окиснюється до глюконової кислоти (спиртокислота). 5. Бродіння глюкози. Спиртове бродіння використовують для добування спиртів. ![]() Під дією ферменту молочнокислих бактерій відбувається молочнокисле бродіння глюкози, при якому утворюється молочна кислота. ![]() Глюкозу використовують як зміцнювальний лікувальний засіб, тому що її дуже легко засвоює організм й тому що вона дає йому енергію. Її також використовують для виготовлення лікувальних препаратів, при консервуванні крові, широко використовується в кондитерському виробництву, у виробництві дзеркал та іграшок, нею користуються при обробці й фарбуванні тканин і шкір. Сахароза Сахароза є представником дисахаридів, тому що її молекула складається із залишків двох вуглеводів — глюкози та фруктози: ![]() Сахароза являє собою білу кристалічну речовину, без запаху, добре розчинна у воді, солодка на смак, температура плавлення +180 °С. Хімічні властивості сахарози 1. Комплексоутворення: ![]() 2. Гідроліз: ![]() Добування сахарози із цукрового буряка Насамперед, потрібно найбільш повно добути цукор з буряка за допомогою води. Задля цього буряк у механічних бурякорізках перетворюють на тонку стружку й обробляють її водою в дифузорах, добуваючи цукор. З отриманого розчину ще не можна безпосередньо виділити цукор, тому що домішки, які надходять із буряка,— органічні кислоти, білки, барвники тощо,— сильно забруднюють цукор і заважають його кристалізації. Отже, далі постає найбільш складне завдання — очистити розчин сахарози від домішок. Для цього його насамперед обробляють вапняним молоком. Під дією кальцій гідроксиду органічні кислоти та інші домішки осаджуються з розчину. Тим часом сахароза залишається в розчині, тому що дає з кальцій гідроксидом розчинний сахарат. Із сахарату знову потрібно виділити сахарозу. Цього досягають шляхом обробки розчину карбон (IV) оксидом, який осаджує кальцій карбонат. Звільнений від осаду розчин цукру випарюють і піддають кристалізації. Так виходить цукровий пісок. Частина його після додаткового очищення йде на виробництво рафінаду. Крохмаль і целюлоза Фізичні властивості крохмалю і целюлози Крохмаль — це аморфний порошок з характерним хрускотом (картопляного крохмалю), нерозчинний у воді у звичайних умовах. При потраплянні в гарячу воду зерна крохмалю сильно набухають, їхні оболонки розриваються, утворюється колоїдний розчин. Целюлоза являє собою волокнисту речовину білого кольору, нерозчинну у воді. На відміну від крохмалю, целюлоза зовсім не взаємодіє з водою навіть при кип’ятінні. Чиста целюлоза в нашому житті зустрічається у вигляді вати. Будова молекул крохмалю й целюлози Найпростіша формула крохмалю (і целюлози) — (C6H10O5) . У цій формулі значення n — від кількох сотень до кількох тисяч. Отже, крохмаль — це природний полімер, що складається з багаторазово повторюваних структурних ланок C6H10O5. Він складається з молекул двох типів. Із цієї причини крохмаль навіть вважають сумішшю двох речовин — амілози та амілопектину. Амілоза (її в крохмалі 20% має лінійні молекули й більш розчинна. Молекули амілопектину (його 80% розгалужені, і він менш розчинний у воді. Ці молекули відрізняються й за відносною молекулярною масою: для лінійних молекул (амілози) вона сягає близько сотень тисяч, для розгалужених молекул (амілопектину) — кількох мільйонів. Найпростіша й молекулярна формули целюлози аналогічні до формул крохмалю. Очевидно, що при однаковому складі ці речовини істотно відрізняються за властивостями. Порівняно із крохмалем у целюлози більш висока відносна молекулярна маса. Молекули крохмалю складаються із залишків а -глюкози, а целюлози — із залишків молекул b-глюкози. У цьому також полягає причина відмінностей хімічних властивостей крохмалю та целюлози. Хімічні властивості крохмалю й целюлози 1. Комплексоутворення крохмалю з йодом. Властивість крохмалю утворювати синє забарвлення з йодом використовують як якісну реакцію для виявлення крохмалю. З йодом реагує здебільшого амілоза, утворюючи забарвлену сполуку. Молекула амілози у вигляді спіралі оточує молекули йоду, при цьому навколо кожної молекули йоду виявляється шість глюкозних залишків. Нагрівання руйнує такий комплекс, і забарвлення зникає. 2. Гідроліз. 3. Термічне розкладання. При нагріванні деревини до високої температури без доступу повітря виділяється досить велика кількість продуктів. Окрім вуглецю й води, утворюються рідкі продукти, зокрема й метиловий спирт (який саме тому й називають деревним спиртом), ацетон, оцтова кислота. 4. Естерифікація. Найбільше значення мають естери целюлози з нітратною кислотою (нітроцелюлоза) та оцтовою кислотою (ацетилцелюлоза). Застосування крохмалю Крохмаль — це основний вуглевод нашої їжі. Для добування глюкози крохмаль нагрівають із розведеною сульфатною кислотою впродовж кількох годин. Якщо процес гідролізу не доводити до кінця, то в результаті утворюється густа солодка маса — суміш декстринів та глюкози — патока. Декстрини, добуті з крохмалю, використовують як клей. Крохмаль застосовують для накрохмалювання білизни: під дією нагрівання гарячою праскою він перетворюється в декстрини, які склеюють волокна тканини й утворюють щільну плівку, що охороняє тканину від швидкого забруднення. Крім того, це полегшує наступне прання, оскільки часточки бруду, зв’язані з декстринами, значно легше змиваються водою. Крохмаль використовують для виробництва етилового спирту. Під час цього процесу його спочатку гідролізують під дією ферменту, який міститься в солоді, а потім продукт гідролізу збро джують у присутності дріжджів у спирт. Етиловий спирт, який використовують для промислових потреб (синтез каучуку), добувають синтетичним шляхом з етилену та гідролізом целюлози. Застосування целюлози Завдяки своїй механічній міцності целюлоза в складі деревини використовується в будівництві, з неї виготовляють усілякі столярні вироби. У вигляді волокнистих матеріалів (бавовни, льону, коноплі) її використовують для виготовлення ниток, тканин, канатів. Виділена з деревини (звільнена від супутніх речовин), целюлоза йде на виготовлення паперу. Естери целюлози використовують для виготовлення нітролаків, кіноплівки, медичного колодію, штучного волокна та вибухових речовин. Крохмаль одержують найчастіше з картоплі. Для цього картоплю подрібнюють, промивають водою і перекачуют в великі ємкості, де відбувається відстоювання. Одержаний крохмаль ще раз промивають водою, відстоюють і висушують в струмені теплого повітря.
У пробірці
знаходиться аміачний розчин нітрату срібла, а в колбі розчин глюкози.
Приливаємо глюкозу до арґентум нітрату, нагріваємо пробірку. Виділяється
металічне срібло на стінках пробірки і утворюється дзеркало. |
Форма входу
Пошук
Календар
Калькулятор
Анкета
|