Карбонові кислоти належать до оксигеновмісних органічних сполук і мають у своєму складі функціональну групу, що визначає їхню приналежність до кислот. У кислот функціональна група поєднує в собі карбонільну та гідроксильну групи — COOH. Цю групу називають карбоксильною групою.
Класифікація карбонових кислот
Класифікація за вмістом Оксигену: оскільки до складу функціональної групи кислот входять атоми Оксигену, то всі карбонові кислоти належать до оксигеновмісних кислот.
Класифікація за силою кислот: усі карбонові кислоти є слабкими кислотами.
Класифікація за основністю кислот: так само, як неорганічні кислоти, органічні поділяють за основністю. Причому основність кислот визначається кількістю карбоксильних груп.
Одноосновні кислоти
Двохосновні кислоти
Класифікація за вуглеводневим радикалом: карбонові кислоти можна класифікувати за вуглеводневим радикалом — насичені, ненасичені (акрилова) та ароматичні (бензойна, фталева, корична, саліцилова).
Хімічні властивості карбонових кислот
1. Вплив кислот на індикатори за рахунок дисоціації на йони:
7. Взаємодія з хлором.
Застосування мурашиної кислоти
Оскільки при нагріванні мурашиної кислоти з оцтовою виділяється чадний газ, то її часто використовують у лабораторії для добування чистого чадного газу.
Застосування оцтової кислоти
Реакцією плюмбум (ІІ) оксиду з оцтовою кислотою добувають плюмбум (ІІ) ацетат Pb(CH3COO)2 (його також називають свинцевим цукром, унаслідок солодкого смаку), розчин якого застосовують у медицині (свинцева примочка). Взаємодією ферум (ІІІ) гідроксиду з кислотою добувають ферум (ІІІ) ацетат Fe(CH3 COO)3, відомий як протрава при фарбуванні: нанесений на тканину, він, з одного боку, міцно втримується волокнами, з іншого боку, добре втримує барвник. На мову хімії можна перекласти й використання оцтової кислоти для добування естерів, наприклад етилового естеру та інших естерів, які через їхній приємний запах використовують в парфумерній та харчовій промисловості. У сільському господарстві та харчовій промисловості оцтову кислоту, а також її найближчі гомологи — мурашину й пропіонову — використовують як консерванти, що запобігають гнильним процесам і зберігають високу поживність кормів.
Добування кислот
1. Окиснення метану:
2. З чадного газу:
4. Окиснення етанолу:
5. Окиснення етаналю: